logos IHI CMJN horizontalIMPROVE Logo Web 350px

IMPROVE IHI Mobile Header 850px

Press Release 01/2024 (dutch): Wetenschap als toeristisch uitstapje: duizenden papers screenen in Utrechtse monumenten

[pdf]

Utrecht/Madrid, 06 mei 2024. Gezamenlijk persbericht van het IHI-project IMPROVE en de Universiteit Utrecht.

Meer dan 25 onderzoekers uit 10 Europese land. en komen naar Utrecht voor de allereerste Screenathon, die plaatsvindt van 14 tot en met 17 mei. Op verschillende historische locaties screenen zij gezamenlijk meer dan 10.000 wetenschappelijke publicaties. Het doel: inzicht krijgen in wereldwijd relevant onderzoek voor het IMPROVE-project, wat streeft naar een beter gebruik van door patiënten gegenereerde gezondheidsgegevens.

 De gezondheidszorg in de EU wordt steeds digitaler. Een gebrek aan standaardisering en efficiënte workflows belemmert echter de uitwisseling van belangrijke data. Dit bemoeilijkt besluitvorming, patiëntenzorg en leidt tot hogere kosten. Het IMPROVE-consortium, een onderzoeks- en innovatieteam met experts uit diverse sectoren van de gezondheidszorg, pakt deze inefficiëntie aan door het verzamelen en uitwisselen van door patiënten gegenereerde gezondheidsgegevens te verbeteren. Een essentiële stap in het project is het analyseren van relevant onderzoek dat al is uitgevoerd door andere onderzoeksteams. Echter, de hoeveelheid academische publicaties wereldwijd is enorm. Om deze enorme hoeveelheid informatie efficiënt te filteren, ontwikkelde het AI-aided Knowledge Discovery Lab van de Universiteit Utrecht speciale software: ASReview. Deze software maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om snelle, open en transparante systematische reviews mogelijk te maken. Tijdens de Screenathon trainen onderzoekers de AI-modellen om te leren welke publicaties relevant zijn. Hiervoor moeten zij zoveel mogelijk publicaties screenen en feedback geven aan de software. “Normaal gesproken is screenen een individuele klus waarbij je wekenlang achter je laptop zit”, aldus hoogleraar Rens van de Schoot, de organisator van het evenement. “De Screenathon is ons concept om de motivatie voor het screenen van duizenden publicaties te verhogen.” Uitgerust met laptops en tablets nemen de onderzoekers deel aan een zorgvuldig samengestelde tour langs iconische monumenten, zoals de Domtoren en de Botanische Tuinen. Deze historische plekken worden omgetoverd tot tijdelijke onderzoekshubs. Van de Schoot: “Stel je voor dat je samenvattingen screent met uitzicht over de stad vanaf de Domtoren, vanuit de Sterrenwacht of midden in een tropisch bos in de Botanische Tuinen.” Deze aanpak verandert intensief, wetenschappelijk werk in een aantrekkelijk cultureel evenement.
Het uiteindelijke doel van het IMPROVE-consortium is om een platform te ontwikkelen waarmee ziekenhuizen en andere zorginstellingen op een gestroomlijnde manier door patiënten gegenereerde gezondheidsdata kunnen verzamelen en uitwisselen. Dit platform zou uiteindelijk de efficiëntie moeten verhogen en mogelijk de kosten in de gezondheidszorg kunnen verlagen.
Meer over het IMRPOVE project
Het consortium bestaat uit 26 partners uit tien Europese landen. Het bestaat uit experts uit wetenschap, economie en politiek. Vier partners komen uit Nederland, namelijk Philips Medical System Nederland BV, Tilburg University, het Nederlands Kankerinstituut en Universiteit Utrecht. De coördinerende partner van het IMPROVE-project is Universidad Politecnica de Madrid in Spanje.
IMPROVE is een project dat wordt ondersteund door de Innovative Health Initiative Joint Undertaking (IHI JU) onder subsidieovereenkomst nr. 101132847. De JU ontvangt steun van het Horizon Europa-onderzoek- en innovatieprogramma van de Europese Unie en COCIR, EFPIA, EuropaBio, MedTech Europe, Vaccines Europe. De participerende partners zijn Universidad Politecnica de Madrid (Spanje), PredictBy (Spanje), Danish Medicine Agency (België), Roche (Zwitserland), Institute for Economic Research (Slovenië), Copenhagen Institute for Futures Studies (Denemarken), Fundació Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Spanje), Philips Medical System Nederland BV (Nederland), Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf (Duitsland), Tilburg University (Nederland), Dedalus (Italië), Fondazione Italiana Sclerosi Multipla Fism Onlus (Italië), AReSS Puglia (Italië), MultiMed (Italië), iserundschmidt GmbH (Duitsland), Better (Slovenië), Het Nederlands Kankerinstituut (Nederland), Hogeschool St. Pölten (Oostenrijk), Oogziekenhuis, Universitair Medisch Centrum Ljubljana (Slovenië), Universiteit Utrecht (Nederland), UDG Alliance (Zwitserland), Medtronic Iberica SA (Spanje), Fundacio Hospital Universitari Vall D’Hebron – Institut de Recerca (VHIR), Splosna Bolnisnica Celje (Slovenië), ORTOPEDSKA BOLNIŠNICA VALDOLTRA (Slovenië), ETHNIKO KENTRO EREVNAS KAI TECHNOLOGIKIS ANAPTYXIS (Griekenland).

Contacts:

Universiteit Utrecht
Linda Van der Nat
Communication Officer
Utrecht University
Budapestlaan 6
3584 CD Utrecht
+31 6 41 553 939
Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein.

IHI Project IMPROVE
Dr. Dr. Lutz Peschke
Communication and Dissemination Manager
c/o iserundschmidt GmbH
Sandkaule 15
53111 Bonn/Germany
+49 151 6770 7908
Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein.